sobota, 29. junij 2013

Kozarec rdečega na dan :P.

To je postalo moja DNEVNA NAVADA;
Rdeča pesa se marsikomu ne zdi preveč okusno živilo, pa je vendar ena najbolj zdravih vrst zelenjave na svetu. Rdeča pesa vsebuje ogromne količine betaina, ki stimulira jetrne celice in deluje blagodejno na prebavni trakt. Poleg tega, da pesa ščiti zoper srčne bolezni, saj betain zmanjšuje ravni homocisteina, ta zelenjava odstranjuje iz telesa tudi toksine in razstruplja.

Betain ima drugače blagi učinek izboljševanja počutja, saj povečuje raven serotonina v telesu in tako pomaga pri depresiji. Če nočete jesti rdeče pese, pa vseeno hočete znižati svoj krvni pritisk, vam priporočamo dva kozarca pesinega soka na dan. V študiji iz leta 2008 se je prostovoljcem pritisk že po treh urah od takrat, ko so prvič spili okoli pol litra pesinega soka. Neverjetno je raven krvnega pritiska ostala nizka še naslednjih 24 ur.
Rdeča pesa ščiti tudi proti rakavimi obolenjenji (predvsem raku na debelem črevesu) - nekateri zdravniki menijo, da pomaga pri odstranjevanju tumorjev in boleznih krvi.  Celo listi surove pese so užitni in delujejo zdravilno. Poleg tega so liste uživali že od Hipokrata dalje, saj jih je predpisoval za pospešitev celjenja ran. 
Drugače pesa čisti tudi prebavni trakt, krepi žolčnik, povečuje vzdržljivost in celi abscese ter akne. 
Rdeča pesa je nizkokalorična zelenjava brez nasičenih maščob in visoko vsebnostjo folata, ki je nujno potreben za produkcijo in vzdrževanje novih celic. Vsebuje tudi magnezij, kalcij, natrij, železo in fosfor. Njena značilno rdeča barva izvira iz pigmenta betacianina, ki blažilno deluje tudi pri rakavih obolenjih. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar