Papaje so značilne tropske rastline in izvorno rastejo v tropskih predelih Srednje Amerike. Že davno pred prihodom Evropejcev so jih prvotni prebivalci nabirali in uporabljali. Po odkritju Amerike so jih razširili po vseh tropskih deželah sveta in jih tam tudi pridelujejo.Kot tropska rastlina papaja dobro uspeva na globokih in bogato založnih tleh. Pri nas je lahko zanimiva okrasna rastlina. Vzgojimo si jo sami iz semena sadežev, kupljenih v trgovini. V podnebjih, kjer ni pozebe, bi jo lahko gojili kot vrtno rastlino. Drugod jo posadimo v večjo posodo, zalivamo toliko, da rastlini ustvarimo tropske pogoje za rast, pozimi pa jo prestavimo na toplo in sončno stran.
Plodove papaje večinoma uporabljamo sveže. Zelene plodove pripravljamo kot zelenjavo, dozoreli pa so zanimiv eksotični sadež, primeren za uživanje samostojno, za sadne kupe in pripravo sokov. Seme papaje uporabljamo tudi kot začimbo. Sveže ima značilno aromo, je rahlo pekoče in spominja na okus kreše ali gorčičnega semena. Posušena semena nekaj te ostre arome izgubijo. Plodovi in mleček rastline vsebujejo encime, ki razgradijo beljakovine. Zato jih v azijski in centralnoameriški kuhinji uporabljajo za mehčanje mesa. Meso zvijejo v liste, potresejo s posušenim mlečkom ali obložijo z zelenimi ali zrelimi rezinami plodov. Zadostuje tudi vtiranje lupine papaje ali papajinih semen. Po pripravi pustijo meso stati nekaj ur. Pred pripravo liste ali rezine plodov odstranijo. V marinado za meso, ki ga želimo pripraviti na žaru, lahko dodamo drobno nasekljane plodove in nekaj semen papaje. Tako pripravljeno meso ima rahlo pekoč okus in je zelo mehko in nežno.
Uporaba v zdravilstvu
Papaja je zaradi mlečka in že omenjenih encimov uporabna tudi v zdravilstvu. Papain, kot se imenuje smola z encimi, ki razgradijo beljakovine, je najbolj učinkovit v nezrelih plodovih. Domačini si z njimi pomagajo pri prebavnih motnjah, težavah z izločanjem prebavnih sokov in za normalizacijo izločanja želodčne kisline. Sok iz svežih zrelih plodov olajša izkašljevanje in rahlo pomirja. Seme pa odganja črevesne zajedavce. Tako kot pri nas velja, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, domačini trdijo za papajo. Priporočajo vsaj eno papajo na tešče za zajtrk. Pripravke papaje uporabljajo tudi zunanje za razkuževanje ran in pri nekaterih kožnih boleznih. Zato izvlečki papaje v kozmetičnih preparatih niso le modna muha, ampak imajo svoj pomen. Žal papaje, ki jih občasno lahko kupimo pri nas, naberejo še zelene plodove in jih zorijo podobno kot banane. Pravo bogastvo tega sadeža je mogoče okusiti le v eksotičnih krajih.
Tako pa še moja papaja, baje je dobra za ZDRAVJE in proti otiščancem. VSAK DAN IMAMŠ PRILOŽNOST, DA SE KAJ NOVEGA NAUČIŠ.
Ni komentarjev:
Objavite komentar